Tankar om valet

Så har det gått snart två veckor sedan valet. Blev det som jag hoppades? Både ja och nej. Att jag missade riksdagsmandatet var givetvis en stor besvikelse men att jag blev invald i både kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige var desto mer välkommet. Med 307 kryss i Riksdagsvalet, 191 i landstingsvalet och 109 i kommunfullmäktigevalet går jag in med ett starkt stöd i den nya mandatperioden. Jag ser verkligen fram emot att få driva Centerpartiets politik i dessa församlingar framöver.

För det första är jag enormt tacksam för det stöd jag fått. Många har gått till vallokalen, tagit Centerpartiets valsedel och satt sitt kryss framför mitt namn. Det tackar jag varmt för. Men det förpliktigar också naturligtvis. Jag ska nu i kommun och landsting jobba, inte bara för de 109 respektive 191 som kryssat mig, utan för alla invånare i Ronneby och Blekinge. Jag ser fram emot den uppgiften. Jag har ännu inte hunnit göra någon djupare analys av de röster som kommit mig till del men jag kan redan nu konstatera att i Riksdagsvalet har jag starkast stöd i Ronneby. Inte så märkligt med tanke på min hemvist, men ändå ett kvitto på att Ronnebyborna faktiskt uppfattat mitt budskap och fattat tycke för det. Det är också roligt att konstatera att både jag och Magnus Larsson, dvs förstanamnet på Riksdagslistan fick över 5 % av partiets röster. Det är den personvalsspärr som gäller för val till Riksdagen. I kommunvalet satte 6,27 % av partiets väljare ett kryss framför Tim Svanberg. i landstingsvalet var det 13,51 % som gjorde detsamma. Om jag räknat rätt är jag den tillträdande landstingsfullmäktigekandidat med procentuellt starkast personvalsstöd efter Nils-Ingmar Thorell, Klavs Wix Nielsen och Alexander Wendt.

Riksdagsvalet var naturligtvis en stor besvikelse. Jag hoppades in i det sista att det skulle gå vägen. Den sista veckan i valrörelsen såg vi att stödet för Centerpartiet ökade i mycket rask takt och var stundom uppe i 7,1 %. Men när valresultatet kom landade vi på 6,1%. Det var iofs det bästa resultatet i alliansen. Centerpartiet var det alliansparti som klarade valet allra bäst. Vi tappade i sammanhanget 0,5 %, vilket var mindre än både Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Men det hjälpte inte. Vi hade behövt gå framåt för att ta ett mandat i Blekinge. Även denna mandatperiod kommer Blekingeborna bara att vara representerade av sossar, moderater och sverigedemokrater. Det är trist att vi inte får en större politisk mångfald på Blekingebänken i Riksdagen. Jag hade gärna arbetat för Blekinges bästa. Jobbat för fler jobb, en giftfri vardag, bra mat och ett samhälle där 100 % av energin är förnyelsebar. Nu kommer jag inte får chansen att göra det under perioden 2014-2018. Men jag lovar att arbeta stenhårt för mina frågor i kommun och landsting.

Jag vill återigen tacka alla de som kryssat mig i valet och alla de som jobbat tillsammans med mig i kampanjen. Det är flera som gjort många goda ideella insatser genom att dela ut flygblad, bära min pin, sprida budskapet via sociala medier, hjälpt mig med grafisk design och mycket, mycket mer. Stort tack till alla insatser. Nu jobbar vi tillsammans framåt för en närodlad politik. I valet 2018 kommer Centerpartiet att stå starkare än någonsin.


Leave a Reply