Mp har svikit!

Jag måste säga att jag ändå är lite förvånad. Det är jag allt. Förvånad över att miljöpartisterna verkar ha blivit totalt överkörda i regeringsförhandlingarna. Inte kunde det väl vara möjligt att miljöpartisterna så fullkomligt övergivit i stort sett alla tidigare intagna ståndpunkter. Men jo, det var möjligt. KG Bergström skriver om att man har “lurat koftorna av miljöpartisterna”, Tomas Ramberg på Ekot frågar sig var miljöpartiets förhandlare håller hus och före detta språkröret Birger Schlaug sågar nuvarande ledningen av partiet längs fotknölarna. Man konstaterar att det viktigaste för miljöpartiet har blivit att få sitta i regeringen, inte att driva politik. Vad är det då man har gjort för att dra på sig den här mycket hårda kritiken?

Jo, man har gått med på att bygga förbifarten (uppskjutet ett par månader), man tillåter köp av nya Jas-plan och en upprustning av försvaret. Man vill se obligatoriskt gymnasium och man läggs till i gruppen av partier som vårdar pensionsöverenskommelsen. Man har bara börjat förhandla och redan nu har man lagt sig platt för Socialdemokraterna. Åsa Romsson pratar om det är tragiskt att köpa JAS men att det är så majoriteten ser ut i Riksdagen. Ok, då vet vi hur mp fungerar; politik som en majoritet av riksdagens partier driver, driver också miljöpartiet. Problemet för mp är att de i så många frågor har en annan ståndpunkt än s i frågor som man i princip bara kan svara ja eller nej på. Det är då svårt att kompromissa ihop ett kanske. Den ena parten måste vika sig.

Det kan inte vara lätt att vara gräsrot i miljöpartiet idag. Frågan de säkert ställer sig är om det kanske finns vinster längre fram? Ska de kanske lyckas höja bensinskatten eller stänga Bromma flygplats? Det återstår att se


Leave a Reply