Allt om Löfvéns sifferchock

Att nyheter kan vinklas vet vi om. Vi känner naturligtvis även till att statistik kan vinklas å det grövsta. Opinionssiffror ska vi bara inte prata om

SCB släppte idag sin stora partisympatiundersökning för hösten 2014. Dagens Industri skriver om “Löfvéns fina valknock” och att de nya siffrorna är ett lyft för regeringen inför budgetomröstningen på onsdag. Det är ett skickligt sätt att försöka dribbla bort läsarna. Men för att komma till den slutsatsen att det går bra för Löfvén behöver man blanda äpplen och päron. SCB gör en riktigt stor undersökning på hösten och en på våren varje år. I artikeln jämför man inte med föregående mätning utan valet. I tabellen under artikeln redovisas inte ens föregående mätnings resultat. Om man hade gjort det hade det framgått att framgången för Löfvén inte finns. Tvärtom är det en riktig kollaps för de rödgröna. Sossarna backar från 35,3 till 32,3. Vänsterpartiet backar från 8,0 till 5,7 och mp backar från 8,0 till 7,2. Det innebär att de rödgröna partierna backar från 51,3 till 45,2 %. Detta på 6 månader. Detta kan tydligen beskrivas som Löfvéns fina valknock. Ett annat förslag till rubrik skulle kunna vara “Löfvéns mardröm”


Leave a Reply